onsdag, mars 4

Marstårta med hallonkola och mintchokladmousse

Femtio procent av Veganbidraget har fyllt år. Och en ny tårtskapelse blev till. Fylld med tjock, hemkokt hallonkräm och fluffig mintchokladmousse, garnerad med smaskig, seg hallonkola, färska hallon, blekgrön grädde smaksatt med mint och krönt av silverkulor av socker. Dessvärre har, som en del av er redan känner till, Go Green nyligen bytt formula på sin havrebaserade vispgrädde. Ett riktigt nerköp visade det sig, både när det gäller smak och konsistens. Grädden är numera inte alls lika krämig och lättjobbad som den förra varför vi rekommenderar er att istället använda Soyatoo. Trots att den har en ganska kraftig vaniljsmak och en lite lätt oangenäm sojabismak kommer vi att bojkotta Go Green tills de byter tillbaks till sitt gamla recept, som dessutom innehöll mycket färre och mindre knasiga ingredienser.

Tårtbotten:
50 gram vegetabiliskt margarin
2 dl råsocker
2 tsk no egg+2 msk vatten
¾ dl tjock sojamjölk
1 dl naturell sojayoghurt
3 dl dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

1 msk nypressad apelsinsaft
1 msk cestat apelsinskal
50 gram pistagenötter, osaltade
50 gram sötmandel


Fyllning 1:a lagret:
2 ½ dl hallon
2 msk råsocker
1 tsk potatismjöl


Fyllning 2:a lagret:
1 dl vispgrädde (Go Green alt. Soyatoo)
50 gram mörk choklad
½ tsk pepparmintarom
2 msk florsocker

Hallonkola:
1 dl vispgrädde (Go Green alt. Soyatoo)
1 dl tjock sojamjölk
½ dl ljus sirap
1 msk råsocker
1 knivsudd salt
1 ½ dl hallon

1 tsk vegetabiliskt margarin

Garnering:
2 dl vispgrädde (Go Green alt. Soyatoo)
½ msk florsocker
2-3 droppar grön karamellfärg
en skvätt pepparmintsarom
silverkulor av socker
½ dl hallon

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen. Smält vegetabiliskt margarin och tillsätt mjölken och yoghurt. Vispa ihop no-egg och socker lite fluffigt och tillsätt margarin-yoghurt-mjölken. Häll i apelsinsaft och cesta i skalet. Mal nötter och mandel i mixer eller dylikt, alternativt hacka dem superfint. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Blanda väl, häll i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 40-45 minuter. Stjälp upp och låt svalna ordentligt. Skär sedan tårtbottnen horisontalt på mitten i två lager. Gör därefter i ordning fyllningen.


Koka ihop hallon och socker på svag värme. Red av med lite potatismjöl och låt puttra ytterligare någon minut. Låt svalna. Smält choklad i ett vattenbad och tillsätt pepparmintarom.Vispa grädden till moussen och vänd ner chokladen. Smaka av med lite florsocker. Bred hallonkrämen på tårtans första lager. Lägg på mellansektionen och bred på mintchokladmoussen och avsluta med att lägga på locket. Ställ i kylen under tiden du förbereder det andra. Börja med kolan.

Mixa hallonen. Blanda alla ingredienser utom hallonmixet och margarinet i en kastrull. Koka under omrörning på ganska kraftig värme, cirka 15 minuter, tills den tjocknat rejält. Mot slutet tillsätts drygt hälften av hallonröran. När kolan är riktigt tjock tillsätts margarinet för att blanka av den. Låt svalna något och rör därefter i resterande hallon. Bred kolan varm på tårtans ovansida.

Vispa grädden till garneringen och droppa i karamellfärg och pepparmintarom. Smaka av med florsocker. Skopa upp grädden i en sprits och garnera tårtan med grädde, hela hallon och silverkulor enligt bild eller som du själv känner för. Servera och njut!

6 kommentarer:

Anonym sa...

jävlar i havet vilken skapelse! en eloge.

Anonym sa...

Vackert så man blir tårögd :')

Anonym sa...

Fantastiskt. Men "tjock sojamjölk"?

Veganbidraget sa...

Tack alla för fina kommentarer!

Jennu: I vårt kök kör vi vanligtvis med Alpro sojamjölk light, som vi tycker smakar bäst, men här har vi använt en fetare variant från Alpro för att få lite bättre stuns i tårtan. Men vill man går det bra med light också eller havremjölk eller vilken annan växtmjölk man nu föredrar.

veganwannabe sa...

Hej på er finingar!
Knapparna är jättefina! En har min köttätande syster fått (den vita med er logga på) för hon tyckte den var så fin och hon har den på sin jacka också (!), den med rosa dödskallen har jag på min kappa och den tredje kommer nog få sitta på min andra jacka - den är svartvit så det kommer matcha fint :) Ikväll har jag bakat era mintckokladmuffins, gött! Tårtan där ser ju bara för fabolous ut, grattis i efterskott! Kram Sara

Anja sa...

Wow! Vilken underbar tårta!!! Den måste jag testa nästa gång det är tårtdags! Undrar hur lång tid den tar att göra bara... den verkar rätt ambitiös! Men jag tror det är värt besväret! Det är kul att hitta avancerade vegan-recept!

Sen det här med GoGreen-grädde vs. Soyatoo. Det är så konstigt, jag är den enda jag vet som föredrar Soyatoo. Jag måste ha alternativa smaklökar eller nåt. Men jag tycker att det är GoGreen-grädden som smakar för mycket soja (den gamla alltså, den nya har jag inte ens smakat ännu). Men okej, jag erkänner att Soyatoo smakar mer vanilj, det stämmer.