fredag, mars 6

Stroganoff för konstnärer och kåkfarare

Veggo har gjort om sina sojafiléer och självklart skulle den nya varianten prövas. Valet för första testet föll på en klassisk rätt med rötter i Ryssland och den tandlöse greve Strognovs hov, men som sedermera blivit husmanskost i svenneland tillika i vårt kök. En enkel och ypperligt god rätt som funkar att bjuda vem som helst på när som helst. Receptet är avsett för fyra.

8 sojafiléer
2 msk tomatpuré
1 msk kinesisk soja

1 msk god senap
4 msk rapsolja
½ kapsyl rökararom
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor

1 dl vatten
1 burk krossade tomater
2 dl havregrädde
2 msk hackad persilja
1 knivsudd cayennepeppar
1 tsk råsocker
salt och svartpeppar


Koka sojafiléerna 4-5 minuter i lättsaltat vatten. Pressa ur vätskan och låt svalna något. Blanda en marinad av 3 msk olja, soja, tomatpuré, senap och rökarom. Strimla sojafiléerna och lägg ner i marinaden så de täcks helt. Låt dem stå och dra till sig minst en halvtimme. Under tiden kan du fixa lite goda rotsaker och potatis att ugnsbaka med havssalt, olivolja och rosmarin. Skala och skär den gula löken i tunna klyftor. Hetta upp lite olja i en stekpanna eller gryta och lägg i sojastrimlorna och fräs så att de får lite yta. Lägg i löken och pressa i vitlöken. Låt svetta en stund och tillsätt därefter vattnet. Låt koka in och kör ner krossade tomater. Tillsätt råsocker och cayennepeppar. Dra ner värmen och låt puttra ihop ca 15 minuter. Därefter tillsätts grädden som får puttra med ca 5 minuter. Ha i hackad persilja och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Färdigt att servera med till exempel ugnsbakade rotsaker och sallad.

2 kommentarer:

veganwannabe sa...

Gjorde denna rätt till middag idag, använde passerade tomater istället för krossade och serverade med ris. Verkligen supergott!! Sambon tyckte det var bland det godaste veganska han smakat :)

Veganbidraget sa...

Sara: Vad roligt att ni gillade receptet båda två! Känns pepp! :)