onsdag, maj 6

Krämig soppa med ugnsrostad sparris

Ibland uppstår det lite ofrivilliga pauser här på bloggen. Men som kompensation för några veckors tystnad bjuder vi på en krämig soppa komponerad på en av världens främsta delikatesser: färsk sparris. Knepet för att få soppan extra god är att rosta sparrisen och resten av grönsakerna i ugnen istället för att koka dem. Såhär slänger du ihop en superenkel och lyxig soppa. Receptet är avsett för fyra portioner.

1 bunt grön sparris
½ blomkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk kallpressad olivolja
7 dl havremjölk
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
1 msk hackade valfria örter
¼ citron
salt + svartpeppar


Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och ansa sparissen genom att bryta av den "träiga" nedre delen. Skär sparrisen i bitar. Skölj blomkålen och fördela den i mindre bitar. Skala och skär löken i bitar och skiva de skalade vitlöksklyftorna. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form (lägg sparrisknopparna för sig) och ringla över olivolja. Salta och ställ in i ugnen ca 20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och har fått fin färg. Koka under tiden ihop havremjölk och en buljongtärning. När grönsakerna är klara så ta undan de rostade sparrisknopparna. Kör resten i mixern tillsammans med lite av den kokheta vätskan. Fyll på med mer efter hand och kör soppan slät. Smaka av den med pressad citron och finhackade örter, till exempel persilja och basilika. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Dekorera med de rostade sparrisknopparna.

2 kommentarer:

Anni sa...

oh det där lät riktigt gott!

Adde sa...

Sparris... Naaaaajs.