onsdag, oktober 15

Moghrabiahsallad med granatäpple och veggokyckling

Moghrabiah, eller pärlcouscous, är en vanlig komponent i matlagning i östra medelhavsområdet, framförallt i Libanon. Den tillverkas precis som vanlig couscous av durumvete och tillagad har den en konsistens som påminner lite om potatisgnocchi i miniformat. I sig själv smakar moghrabiah inte så mycket och fungerar därför inte alls som substitut för bulgur eller ris. Däremot är den toppen i sallader och kan med fördel tillagas dagen innan, blandas med massa gott för att sedan stå i kylskåpet över natten och suga upp alla smaker. Här kommer ett förslag på en fruktig moghrabiahsallad med granatäpple, apelsin, pecannötter och veggokyckling. Receptet räcker till fyra-fem personer eller ännu fler om den serveras som bufférätt, vilket den passar perfekt som.

2 ½ dl okokt moghrabiah
1 ekologisk buljongtärning
300 gram veggo-kycklingbitar
3 msk kallpressad olivolja
1-2 msk hoisinsås
1 tsk soja
2 vitlöksklyftor

1 granatäpple
1-2 apelsiner
100 gram babyspenat
2 morötter
1 rödlök
1 dl pecannötter och/eller mandlar
salt och svartpeppar
ev. bladpersilja


Tina veggo-kyckling och blanda under tiden till en marinad av hoisinsås, olivolja, soja och pressad vitlök. Lägg i “kycklingbitarna” och marinera en halvtimme eller mer. Koka moghrabiah i vatten plus buljongtärning och salt. Plocka under tiden ur kärnorna ur granatäpplet, skala och skär moroten i fina stavar, rödlöken i supertunna skivor och filea apelsinen i klyftor. Skölj babyspenaten och låt rinna av. Hacka pecannötter och/eller mandlar och rosta lätt i en stekpanna utan fett. När det är ett par minuter kvar av koktiden på moghrabin så släpp ner morotstavarna så att de blir lite lätt förvällda. Häll av mograbiahn och skölj den snabbt i vatten. Blanda ner spenat, granatäpple, apelsin och rödlök. Smaka av med salt och peppar. Stek “kycklingbitarna” så att de får fin färg och blir lite krispiga och vänd ner även dem. Lätt upp salladen på ett uppläggningsfat och toppa med nötter/mandel. Om man vill så dressa med en skvätt ljus balsamvinäger och citronolja. Klipp eventuellt över lite bladpersilja. Njut salladen ljummen eller kall tillsammans med nybakat bröd eller som bufférätt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hoj!

Va kul att se dina recept. :)
Förresten så heter det Hyckling, så det så! ;-)

Tycker att du genast ska bege dig till www.veggiemind.con/veggietoppen och registrera dig under "Receptsidor-Vegan"

Med vänliga hälsningar/ Jonas

Anonym sa...

Ohh, ser gott ut.

Kommer garanterat att testa. :)

Nässelblom och choklad sa...

Det här gillar jag! Både maten utan kött och även den mindre blåblodiga samhällsordningen. Pistagekakor med gröna russin låter ljuvligt gott...

Veganbidraget sa...

Jonas, Sonny & Nässelblom: Tack för pepp! Kul att ni hittat hit!

Jonas: Fint att du länkat till oss på Veggiemind, fast länken verkar tyvärr inte funka... :(
Ska spana in veggietoppen också.