6 gula lökar
6 vitlöksklyftor
25 gram vegetabiliskt margarin
2 msk rapsolja
2 msk vetemjöl
2 tsk soja
2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar
3 dl torrt vitt vin
1 liter vatten
2 tsk timjan
salt + svartpeppar
Skala och skär löken i tunna skivor. Gör likadant med vitlöksklyftorna. Fräs all lök i margarin + olja i en stor gryta några minuter tills den blivit mjuk och lite gyllene (löken alltså, inte grytan). Pudra över mjölet, rör om och tillsätt soja, buljongtärningar, timjan och 2 dl av vitvinet. Låt ånga av en stund. Häll på vattnet och låt soppan koka på medelstark värme i 15-20 minuter. Mot slutet av koktiden tillsätts resten av vinet. Smaka av soppan med salt och nymalen svartpeppar. Servera med gratinerad croque enligt recept nedan:
Croque moutard (eller senapssmörgås på ren svenska)
2 tjocka skivor lantbröd
2 tsk kallpressad olivolja
1 msk sötstark grovkornig senap
2 skivor vegansk cheddar (Tofutti)
2 tjocka skivor lantbröd
2 tsk kallpressad olivolja
1 msk sötstark grovkornig senap
2 skivor vegansk cheddar (Tofutti)
1 krm torkad dragon
Sätt ugnen på 225 grader. Ringla olivolja över brödskivorna och bred på ett jämnt lager med senap. Lägg på osten och toppa eventuellt med lite dragon. Gratinera i övre delen av ugnen 5-10 minuter tills osten smält och fått fin färg. För den modige dumpas helt enkelt det frasiga ugnsbakade brödet i löksoppan. Gott, gott.
3 kommentarer:
Oooo, ser delikat ut. Synd på Boris, bara.
jaa, ack, boris var en trogen frände. men lite svinn får man räkna med i en myllrande stad som paris. och tack och lov kan man numera läsa kamrat vians svindlande absurda berättelser i bokform. annat var det då när han ännu fick trumpeta ihop uppå rökiga hak för att klara livhanken... ;)
Jag har faktiskt aldrig ätit löksoppa. *skäms lite*
Ska testa det här receptet nån gång. Såg ju svingott ut. :)
Skicka en kommentar