måndag, november 3

Fransk löksoppa med [kråckk mootarrrd]

Vi hoppade in i vår behändiga lilla tidsmaskin, ackompanjerade av Henri Salvador, Boris Vian och Magali Noël. Destinationen var Paris, året var 1959, månaden juni. Nedanför Sacré-Cœur, på Rue Paul Albert, serverades vi fantastisk löksoppa med ett guldgult brödtillbehör på en sjaskig liten bistro med rutiga dukar. Allt tycktes gå bra, hela sällskapet njöt i fulla drag, ett tag. Men plötsligt föll Boris Vian ihop i tallriken och dog, tråkigt nog. Hursomhelst, soppan var fantastiskt god. För att få ta del av dess hemlighet var vi tvungna att trycka upp den mustaschprydde och lätt arrogante kyparen hårt, hårt mot väggen. Först då yppade han det kostsamma receptet. Så här, kära kamrater, här är det. Och om ni inte är straight edge så rekommenderas det - i det svenska spritmonopolets sortiment - nya ekologiska, fransktalande rödtjutet Le Moulin des Nonnes.

6 gula lökar
6 vitlöksklyftor
25 gram vegetabiliskt margarin
2 msk rapsolja
2 msk vetemjöl
2 tsk soja
2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar
3 dl torrt vitt vin
1 liter vatten
2 tsk timjan
salt + svartpeppar

Skala och skär löken i tunna skivor. Gör likadant med vitlöksklyftorna. Fräs all lök i margarin + olja i en stor gryta några minuter tills den blivit mjuk och lite gyllene (löken alltså, inte grytan). Pudra över mjölet, rör om och tillsätt soja, buljongtärningar, timjan och 2 dl av vitvinet. Låt ånga av en stund. Häll på vattnet och låt soppan koka på medelstark värme i 15-20 minuter. Mot slutet av koktiden tillsätts resten av vinet. Smaka av soppan med salt och nymalen svartpeppar
. Servera med gratinerad croque enligt recept nedan:

Croque moutard (eller senapssmörgås på ren svenska)
2 tjocka skivor lantbröd
2 tsk kallpressad olivolja
1 msk sötstark grovkornig senap
2 skivor vegansk cheddar (Tofutti)
1 krm torkad dragon

Sätt ugnen på 225 grader. Ringla olivolja över brödskivorna och bred på ett jämnt lager med senap. Lägg på osten och toppa eventuellt med lite dragon. Gratinera i övre delen av ugnen 5-10 minuter tills osten smält och fått fin färg. För den modige dumpas helt enkelt det frasiga ugnsbakade brödet i löksoppan. Gott, gott.

3 kommentarer:

Adde sa...

Oooo, ser delikat ut. Synd på Boris, bara.

Veganbidraget sa...

jaa, ack, boris var en trogen frände. men lite svinn får man räkna med i en myllrande stad som paris. och tack och lov kan man numera läsa kamrat vians svindlande absurda berättelser i bokform. annat var det då när han ännu fick trumpeta ihop uppå rökiga hak för att klara livhanken... ;)

Signe Rocklin sa...

Jag har faktiskt aldrig ätit löksoppa. *skäms lite*
Ska testa det här receptet nån gång. Såg ju svingott ut. :)