söndag, november 23

Dragondoftande cannelloni bakad i ostsås

Cannelloni är vansinnigt gott och enkelt att göra. Men det bästa med de roliga italienska rullarna är att de går att variera i oändlighet. Fyll dem med spenat, aubergine, sojafärs, rotfrukter, tofu och krydda med... you name it! Här är en ny variant som vi nyligen experimentarade fram och som klart håller måttet. Välj gärna så stor cannelloni som möjligt. Hittar du inte färdiga cannelloni-rör så går det bra att använda lasagneplattor att rulla egna av. Lite pilligare, men lika gott. Det här receptet räcker till fyra personer.

8-12 cannelloni (beroende på storlek)
10 stora champinjoner
1 rödlök
200 gram veggo-kyckling
25-30 svarta kalamataoliver
2 tsk dragon
1 tsk timjan
½ dl vitt vin
1 ½ dl havregrädde
20 gram vegetabiliskt margarin
salt + svartpeppar

Ostsås
20 gram vegetabiliskt margarin
1 msk vetemjöl
3 dl sojamjölk
2 skivor vegansk cheddar
2 tsk bjäst
1-2 tsk örtsalt
svartpeppar


Förkoka cannellonin enligt anvisning på paketet. Tina veggo-kyckling och dela i mindre bitar. Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur oliverna och hacka dem grovt. Skala och hacka rödlöken. Skär champinjonerna i kvartar eller åttondelar och vätska ur dem i en het panna utan fett i cirka 5 minter. Lägg i margarinet, löken och veggo-kycklingbitarna. Låt fräsa ihop tills det fått färg. Tillsätt oliver, dragon, timjan, vitvin och grädde. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra ihop på rätt låg värme cirka 5-10 minuter. Gör under tiden ostsåsen. Smält margarinet i en kastrull. Pudra över mjölet. Tillsätt mjölken i omgångar till en slät sås. Låt koka ihop 5 minuter till det tjocknat ordentligt. Tillsätt vegancheddar, bjäst och örtsalt. Ta ett par varv med pepparkvarnen. Fyll cannellonin med svamp/oliv/veggokyckling-röran. Lägg dem i en ugnsfast form och bred ett jämnt lager ostsås över dem. Baka i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Servera med en fräsch sallad som du ringlar balsamvinäger och olivolja över.

4 kommentarer:

Sanna sa...

Mycket trevlig blogg!

Måste bara säga att denna cannellonirätt låter sjukligt god :)

Olivia sa...

Åh. Inte ägg i cannelloni?! Wow. Måste laga, måste äta...

Veganbidraget sa...

Sanna: Tack för värmande ord! Och för att du hittat hit. Vi är glada att få ha dig som gäst! :)

Olivia: Äkta cannelloni görs på durumvete utan lidande. Till exempel går det att hitta Barillas cannelloni i de flesta svenska matbutiker. Så det är bara att köra på! ;)

Olivia sa...

Nicemajs! Något kul händer varje dag alltså ;)