måndag, november 17

Rasherslindade haricots verts-kärvar med vitvinssås

Redwoods rashers är en av Veganbidragets favoritprodukter for real! Goodstore i hufvudstadens gamla arbetarkvarter har dem som stående inslag i sitt sortiment. Lyckas man lägga vantarna på ett paket kan man göra mängder av roliga, vrålgoda grejer. Här bjuder vi på en riktig höjdare som kan ätas både till vardags och finfest. Det här receptet räcker till två-tre personer:

Rasherslindade haricots verts-kärvar
150 gram haricots verts
6 rasher-skivor
1 msk kallpressad olivolja
havssalt + svartpeppar


Vitvinssås
1-2 msk vegetabiliskt margarin
1 liten schalottenlök
1 ½ msk vetemjöl
1 dl torrt vitt vin
2 dl havregrädde
½ dl vatten
1 knivsudd cayennepeppar
½ tsk råsocker
½ tsk dijonsenap (kan uteslutas)
1-2 msk hackad dill
salt

Sätt ugnen på 225 grader. Koka bönorna i lättsaltat vatten 1-2 minuter. Spola dem med kallt vatten och låt rinna av i durkslag. Ta 10-12 bönor och samla ihop till en liten “kärve”. Linda en rasher om och lägg i en ugnsfast form. Upprepa momentet med alla rashers-skivorna. Ringla över olivolja, flinga över salt och kvarna över peppar. Kör in i mitten av ugnen cirka 10 minuter, vänd dem eventuellt efter halva tiden. Hacka schalottenlöken fint. Smält margarin i en kastrull och fräs löken en stund. Pudra över vetemjöl och rör ut i margarinet. Tillsätt vitvinet och rör ut till en jämn sås. Häll i havregrädde, cayennepeppar, råsocker, salt och eventuellt dijonsenap. Koka såsen tjock cirka 5-10 minuter. Mot slutet tillsätts dillen. Ta ut bönkärvarna ur ugnen och fördela vitvinssåsen över och runt dem, gratinera i ugnen cirka 5-10 minuter till såsen fått lite gyllene färg. Njut dina rasherslindade bönkärvar med nykokt sparrispotatis och en skönt syrlig morotssallad, varför inte den här varianten.

6 kommentarer:

Välkommen! sa...

sweet blogg och roliga recept! ska nog ta å testa några av dom nån dag!

nån hade skrivit till mig på min blogg angående de saker jag syr. Loppisen är på Nolia i Umeå den 19e december, men, det som inte blir sålt kommer att läggas upp i "shopen" nån dag efter det. jag tar dock även emot beställningar på saker, d är bara att maila mig så kan vi snacka vidare om det känns intressant.

för övrigt så addar jag den här bloggen på min sida, så jag kan hålla koll! :)
mvh/kattching

Adde sa...

Men visst är det lite tråkigt att allt sojakött (med undantag för asiatiskt stuff) ska se så uniformt ut? Om man kollar på rashers så är det ju uppenbart att de tillverkats i fabrik - vilket är helt okej - men det skulle ju ändå vara kul om de såg lite mer... naturliga ut. Utan för den skull se ut som bacon. Äh, jag begär för mycket.

Anonym sa...

åh, det ser bara för gott ut! ska prova inom kort, tack redan nu.

Veganbidraget sa...

Kattching: Du kommer att höra av oss på mejlen angående dina tygunderverk! Och tack så hjärtinnerligen för adden.

Adde: Nja, att saker är producerade i fabrik och därmed har ett uniformt utseende är väl inget större problem så länge det inte är i en industri som tillsätter sjuka saker. Chokladkakor, till exempel, är det väl ingen som skulle komma på tanken att klanka ner på utifrån det faktum att de inte går att skilja från varandra? Om man ska befrämja mer vegansk mat i den här världen, även för dem som inte använder sina kök för att laga (etisk) mat från scratch - blötlägga bönor, safta, sylta, processa och långkoka - så är det nog en nödvändighet att tillverka alternativ till de nedmalda likdelarna, med "naturligt" utseende, på löpande band. Men man kan ju förstås göra egna jättefina rashers också med mer home made-look av till exempel seitan. :)

H: Tack för pepp!

Anonym sa...

Hej, vad är rasher egentlöigen? var kan man hitta det?

/ida

Veganbidraget sa...

Ida: Rashers är veganska fejk-bacon, gjorda utan varken kroppsdelar eller artificiella tillsatser. Om du klickar på länken i blogginlägget kan du läsa mer. De går att hitta på välsorterade butiker som för ett vegetariskt/veganskt sortiment. De finns till exempel på Goodstore i Sthlm. Hoppas du hittar ett paket!