måndag, december 8

Glögg vol. II: rödvinsglögg med chili och apelsin

Den andra glöggen vi bjuder på i år har en aningens bitter "campari"-ton. Drabbad av ett litet ilsket sting av chili och ingefära sitter man garanterat inte och slumrar till i soffan där man omsluts av solmogna apelsindrömmar om glada sangria-dagar. Den här juldrycken är en något kärv men ack så trevlig bekantskap, speciellt framtagen för den välartade ynglingen Fido på veganmage.se! För den som föredrar en ljus lite sötare glögg-variant återfinns Veganbidragets glögg vol. I här.

1 flaska ekologiskt rödvin
1 apelsin
3-4 cm färsk röd chili
2 kanelstänger
15 kryddnejlikor
½ tumme torkad ingefära
1-1 ¼ dl råsocker

Häll vinet i en behållare med tättslutande lock. Cesta apelsinskalet och pressa ur saften. Skär chilin i grova strimlor. Häll ner apelsinsaft, skal, chili och socker i vinet. Tillsätt de torkade kryddorna. Blanda runt med en sked så att sockret får lite hjälp att lösa upp sig. Låt stå i rumstemperatur i upp till 2-3 dygn så att alla smakerna dras ut ordentligt. Rör gärna om vid ett par tillfällen. Sila av och häll upp på flaska. Förvara glöggen i kylskåp tills du har lust och tillfälle att avnjuta den. Då upphettas den, tillsammans med apelsinskivor, hackade paranötter och svarta russin eller annat gott som man gillar att stuffa upp sin glögg med.

2 kommentarer:

Fido sa...

Haha så fint! Jag testade den första glöggen i förra veckan och den var ju godare än vad jag kunde föreställa mig. Blir till att röra ihop den här med, men sen får det fan va nock! Inga fler recept, det är inte bra för mig! :)

Veganbidraget sa...

Bästa Fido, det är en konst att blott dofta på korken... ;)