söndag, december 28

Saffransrisotto med pestofräst veggokyckling

Äntligen back in business hoppas vi att ni har haft en riktgt soft julhelg. Det har vi. Massor av mat, dryck och snask har det blivit, till exempel rödbetssallad, rosmarindoftande seitan, inlagd chill, griljerad seitanskinka, Jansson med oliver och Vegandelis fantastiska "ansjovis", hemgjord snaps med granatäpple, kanel, kardemumma och kryddnejlika, kaffeknäck ...tja, och så vidare. Risgrynsgröten hoppade vi dock över i år, men i stället vill vi bjuda er på en annan risrätt som passar fint såhär någon av årets sista skälvande timmar. Det här receptet ger en rejäl panna underbart krämig risotto som räcker till 4-6 personer beroende på grad av hunger.

3 ½ dl arborioris
1 kuvert saffran (½ gram)
2 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
ca 1 liter vatten
2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar
3-4 msk olivolja
1 liten röd paprika
10 cm purjolök
2-3 msk vegansk parmesanost
200 gram veggo-kycklingbitar
2-3 msk god vegansk basilikapesto
salt + svartpeppar

Hacka löken fint. Mortla saffran och koka upp vatten + buljongtärningar. Fräs löken mjuk i en tjockbottnad panna med lite olivolja. Lägg i riset och stött saffran. Låt fräsa med några minuter. Pressa i vitlöken. Tillsätt vinet men spara en skvätt och ha ner i slutet av kokningen. När vinet sugits upp så tillsätt den varma buljongen i omgångar och rör nästan hela tiden (det är det som gör risotton gudomligt krämig). Spisen bör du ha på medelvärme och hela kokprocessen tar cirka 30 minuter. Vid lämpligt tillfälle strimlas paprika och purjolök fint för att vändas ner när riset nästan är färdigt. Fräs veggokycklingen krispig i lite olivolja i en egen stekpanna, ha ner peston mot slutet och vänd runt. Ha ner i risotton efter att du smakat av den med vegansk parmesan, salt och peppar. Buono appetito!

1 kommentar:

Anni sa...

det här ska jag laga ikväll! det ser så fantastiskt gott ut! :)