lördag, februari 28

Vegansk vitlökskorv med soltorkade tomater

Det mesta går att göra själv. Korv till exempel. Och inte måste man ha någon annan till att mörda en medresenär på planeten för att sedan stå med den varelsens blod och köttslamsor i händerna. Nix. För er som gillade våra Julkryddade Tofu Dogs, här kommer en ny variant. En rustik, lantlig vitlökskorv - självklart helt fri från misshandel och död - som man kan äta till allt möjligt. Gör dem i lite mindre tapas-style och servera med annat smått och gott, varför inte Patatas Bravas, eller gör dem lite större och skiva ner dem i en mustig gryta.

150 gram fast tofu
½ gul lök
4-5 vitlöksklyftor
3 soltorkade tomater i olja

1 msk grov söt senap
1 msk kinesisk soja
1 ½ kapsyl rökarom
1 msk tomatpuré
1 msk olivolja
2 msk hackad basilika

1 krm muskot
1 dl vatten
2 ½ dl vetegluten
3 msk sojamjöl
2 msk bjäst
salt och svartpeppar


Sätt ugnen på 175 grader. Torka tofun torr med lite hushållspapper och smula ner den i en bunke. Hacka lök, soltorkade tomater och vitlöksklyftor fint och blanda ner. Tillsätt rökararom, senap, tomatpuré, soja, olja, muskot och basilika. Blanda väl. Blanda bjäst, sojamjöl och glutenmjöl. Tillsätt det i omgångar tillsammans med vattnet. Smaka av med salt och svartpeppar. Knåda några minuter till en fast deg. Dela degen i åtta delar för en grövre variant eller 12-14 för tapas-style och forma till korvar. Rulla in i aluminiumfolie eller bakplåtspapper och vrid till ändarna på foliet/pappret ordentligt. Placera på en plåt och baka i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Funkar att äta direkt, eller förvara i kyl/frys och steka vid ett senare tillfälle.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Det här blev jag verkligen sugen på att testa. Det var ruskigt länge sedan jag åt korv!
Jag har bara en liten fråga: Var kan man få tag på rökarom?

Veganbidraget sa...

Rebecca: Rökarom/Liquid Smoke finns i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker. Vi använder en som vi köper på Ica av märket Try Me. Kika på hyllan med typ grillsåser, soja, vinäger och grejer. Lycka till!

Anonym sa...

Vad är b-jäst? Vad gör det och var kan man köpa det? Är det en viktig ingrediens?

Veganbidraget sa...

Jennu: B-jäst är en näringsjäst som är rik på bra b-vitaminer och aminosyror. Den har en lite nötig, ostig ton som vi gillar mycket. Den finns att få tag i på hälsokostaffärer. En rätt stor påse med b-jästflingor brukar kosta runt 60 spänn och räcker jättelänge. Man kan använda det till allt möjligt, till exempel när man gör egen vegansk ost. Men om du inte vill använda dig av det så prova att släng i lite mer sojamjöl i smeten. Peace!

Anonym sa...

ååhh! nice! och patatas bravas också!