söndag, mars 8

Sockerbullar med strålande solsken

Åhhhhh... det finns nästan ingenting i hela världen som är så gott som sockerbullar. Eller solbullar, vaniljbullar, seglarbullar, tja, vad man nu vill kalla dem, kärt barn har många namn. Det här receptet ger 6-8 stora och solskensglada, sockriga bullar med gottigt gult vanilj-citronklet i mitten. Här i krokarna är sockerväxeln ilagd och barndomsnostalgin total. Testa att äta utan att slicka dig om munnen... och Fido, vi vet redan att du kommer att försöka transformera även de här till semlor!

Deg:
25 gram jäst
75 gram vegetabiliskt margarin
1 ½ dl sojamjölk
1 dl naturell sojayoghurt
1 krm salt
½ dl råsocker
8-10 kardemummakapslar
ca 7-8 dl siktat dinkelmjöl

sojamjölk till pensling

Vanilj-citronkräm:
3 dl sojamjölk
2 påsar marsánpulver (Ekströms veganska)
2 msk råsocker
1 krm ekologiskt vaniljpulver
1-2 tsk citronolja
ev. 1 tsk finhackat citronskal

Efter gräddningen:
15-20 gram vegetabiliskt margarin
strösocker


Smula ner jästen i en bunke. Skala kardemummakapslarna och mortla kärnorna fint. Smält margarinet och blanda i mjölk, yoghurt och mortlad kardemumma. Värm till fingervarmt. Häll degvätskan i bunken och rör ut jästen. Tillsätt salt och socker. Blanda. Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 40-45 minuter. När degen jäst klart så knåda en stund och forma sedan till ungefär sex lika stora delar. Rulla släta bullar och lägg på en bakplåtpappersklädd plåt. Jäs dem i ytterligare ca 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på drygt 200 grader och koka ihop krämen. Rör ut marsánpulvret i mjölken. Tillsätt socker, vaniljpulver och eventuellt citronskal. Koka ihop under omrörning tills krämen är tjock. Låt svalna och rör i citronoljan. När bullarna jäst klart så stick ett håll i mitten med lämpligt redskap på varje bulle och vidga det lite så cirka 2-3 rejäla teskedar vanilj-citronkräm får plats. Pensla bullarna med sojamjölk och kör in dem i mitten av ugnen och låt dem stanna där i ca 10 minuter tills de fått en vacker gyllenbrun färg. Låt bullarna svalna något på galler och smält under tiden margarin i en kastrull. Häll upp strösocker på ett fat. Pensla bullarna med margarin och rulla dem sedan snabbt i strösockret. Ät och njut som om varje bulle vore din sista!

8 kommentarer:

Anni sa...

oh herre jösses vad gott med sockerbullar!! om inte min nästintill obefintliga frys hade varit så fullproppad så hade jag börjat baka bums! och med citron i vaniljkrämen också, nom nom nom.

Anonym sa...

Vad fan? Jag har aldrig i hela mitt liv ätit såna sockerbullar! I.. MUST have them!

Anonym sa...

Hej mina grisar. Jag har funderat på att baka vaniljbullar i några veckor nu och så ba läser ni mina tankar. Hjälper mig med första steget liksom. Taack, jag lovar att jag inte ska göra semlor av det!

Veganbidraget sa...

Anni: Hahaha, nom nom nom! Men du vet sockerbullar är det lag på att man inte får frysa in utan måste äta upp på direkten. Så på med förklädet bara! ;)

Sanslös: Japp, du måste ha dem.

Fido: Klart vi läser dina tankar så att vi kan puffa på dig åt rätt sockerbulle-håll. Men det är klart du ska göra semlor av dem. Kan bli fint det vettu.

Anonym sa...

Jag hittar ingen marsánsås som är vegan :(

hjeeelp!

Veganbidraget sa...

Fido: Den kokbara vaniljsåsen med småpåsar i (typ 5 st) från Ekströms är vegan om de inte gjort om receptet på senare tid.

Anonym sa...

Då har de nog ändrat. Jag hittade mjölkprotein i alla.

Veganbidraget sa...

Fido: Nu har vi kollat upp det hela. Eftersom vi använde de två sista påsarna sist och lagt pappkartongen i återvinningen satte du oroliga griller i huvudet på oss... nu har vi dock dubbelcheckat på affären och med Procordia som för Ekströms. Den kokbara varianten är helt vegansk. Jättebra! Däremot finns det snabbmarsán och något som heter Fresta som inte är det, det måste vara dem du kollat på. men sedan är det förstås jätteenkelt att göra egen vaniljkräm också. Nästan lika enkelt som gröt! ;)