söndag, mars 22

Hemgjord vaniljglass med silkig äppelsås

För den som vill göra egen vegansk glass finns den underbart fina sidan Glass mot glass. En ständig inspirationskälla för nya smaksättningar. Veganbidraget gillar ockå att göra sin egen glass och har precis som snillena bakom ovan nämnda glass-sida tidigare använt sig av Go Greens vispgrädde för att få till den rätta stunsen. Men nu sedan de har sumpat sitt gamla förträffliga recept går det inte att använda deras vispgrädde längre om man vill uppnå ett helt tillfredsställande resultat. För den som inte kan leva utan hemgjord glass har vi trollat fram ett nytt recept. Här serverad med en lyxigt, silkig äppelsås. Ni som inte orkar göra egen glass köper självklart bara hem Tofulines lilla svarta eller Oatlys havrebaserade.

Vaniljglass:
2 dl tjock sojamjölk
1 paket vaniljsås (Oatly)
½ dl råsocker
½ vaniljstång
1 knivsudd salt

Silkig äppelsås:
1 stort rött äpple
2 tsk råsocker
1 tsk florsocker
1 krm kardemumma
1 knivsudd vaniljpulver
1 tsk pressad citron
1 msk vatten
2 msk havregrädde (Oatly)

Såhär gör du glassen:
Koka ihop mjölk, råsocker och inkråmet från vaniljstången (koka med stjälken också för ännu mer vaniljsmak). När det sjudit samman några minuter så dra av från plattan och låt svalna helt. Vispa vaniljsåsen så hårt det går. Blanda den med vaniljmjölken och ställ i kylskåpet några timmar. Kör däreftter i glassmaskin. Har du ingen dylik apparatur så spana in det här receptet för en manuell beskrivning av sorbet- och glasstillverkning. När glassen är klar kan man med fördel ställa den i frysen i serveringsskålarna i några minuter före den ska ätas.

Såhär fixar du till äppelsåsen:
Skala och kärna ur äpplet. Skär det i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser utom havregrädden. Koka ihop på svag värme tills äpplet fallit isär och smeten ser ut lite som äppelkräm. Mixa ihop den med havregrädden till en slät sås. Servera ljummen eller kall till vaniljglassen. Dekorera med tunna äppelskivor och pudra över kanel. Smaskens!

2 kommentarer:

Anonym sa...

tack för de fina orden! och det verkar intressant med vaniljsås, men funkar det även till andra smaker eller går vaniljsmaken igenom för starkt?

själv har jag dissat arrowrot som krämighetstillsats och funderar nu på att prova med lite extra socker helt enkelt. eller så får man försöka hitta nåt sätt att homogenisera en blandning av sojamjölk och kokosfett :) skulle bli billigt iaf. har också provat lite andra gräddsorter och tycker nog att carlshamsn nya vispgrädde blev ok, fast nästan fettfri.

Veganbidraget sa...

fredrik: Klart vi puffar dig, du är ju glassgurun! ;)
Förutom vanilj har vi bara testat den här varianten till chokladglass och då funkar det fint utan att vaniljsmaken tar över. Vi har ännu inte lyckats lägga vantarna på en vispis från Carlshamn, men det ska bli spännande när den dagen kommer.