onsdag, mars 18

Soup recap & Sötpotatissoppa med zucchini och elefantbönor

Soppa går inte att tröttna på. Det finns nästan ingen bättre mat. Men tänk ändå att inte skolmatbespisningarna lyckades ha ihjäl ens soppkärlek. För där var det inte alltid lika spännande när det sipprade ut en lukt av glutamatbuljong och fettfräst gråaktig, animalisk vävnad på skolgården redan vid tjugo i tio-rasten. Nej, trots det fick soppan hänga med in i vuxenblivandet och en massa spännande varianter har det blivit under åren. Några har vi hunnit bjuda er på här, som:

Den underbara klassikern Fransk löksoppa med [kråckk mootarrrd]
Den oslagbara Soppa pomodoro italian style
Den ljuvligt krämiga Busenkel potatissoppa med saffran och heta nötter
Den mjuka välgörande Jordärtskocksoppa med blomkål och citrus
Den rustikt rejäla Provensalsk grönsakssoppa med ruccolapistou
Den stingsligt charmerande Exorcistisk nudelsoppa
och sist men inte minst vårt italienska mästerverk Alfabetisk minestrone di Casa Nostra

Nu sorterar vi in ytterligare en i receptregistret. Också den fantastiskt god förstås. Och nyttig. Och smaskigt söt av palsternacka, sötpotatis och zucchini. Soppkärlek helt enkelt! Receptet räcker till fyra portioner.

2 små sötpotatisar
1 liten zucchini
2 palsternackor
1 liten gul lök
7-8 tunna salladslökar
2 vitlöksklyftor
1 burk stora vita bönor (elefantbönor)
3 cm ingefära
2 tsk ekologiskt grönsaksbuljongpulver
8 dl vatten
1 tsk gurkmeja
1-2 tsk tamari
1 krm malen muskot
2 msk rapsolja
salt och svartpeppar

Skala sötpotatis och palsternacka. Tärna dem i små fina tärningar. Skär zucchinin i kvartar och salladslöken i mindre bitar. Skala och hacka gul lök fint. Skala och riv ingefära och vitlök på ett rivjärn. Hetta upp olja i en gryta. Lägg i löken och fräs den mjuk. Tillsätt ingefära och vitlök. Lägg i sötpotatis, palsternacka och salladslök och fräs någon minut. Lägg i zucchinin och tillsätt vattnet. Krydda med muskot, gurkmeja och tamari och låt soppan puttra ihop tills grön- och rotsakerna blivit mjuka och soppan blivit lite simmig, ca 10-15 minuter. Häll av bönorna, skölj dem och vänd ner dem när det är några minuter kvar. Smaka eventuellt av soppan med salt och lite nymalen svartpeppar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Soppa är verkligen billig och bra mat. Det är faktiskt rätt underskattat, åtminstone av folk i min ålder. (20-25)