tisdag, oktober 28

Puylinsgryta med rödbeta och kanel

En ovanligt lyckad rödbetsexposé resulterade i den här färgstarka och smakrika grytan. Små franska gröna linser, också kallade puylinser, är jättebra att använda i allt där man vill ha kvar al dente-stylen... och så var det då kanelen som friar på sin bara bark till den vackra röda betan och de båda gifter sig med varandra och lever lyckliga ett tag i din mun!

2 stora morötter
1 stor rödbeta
1 purjolök
2 små gula lökar
1 dl puylinser
3 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
2 msk raps- och linolja med citronsmak
1 msk balsamvinäger
1 kanelstång alt. 1 ½ tsk kanel
1 tsk garam masala
2 cm ingefära
2 lagerblad
1 burk krossade tomater

4-5 dl vatten

Skala och skär morötterna i grova slantar och rödbetan i tärningar. Skär den gula löken i större bitar. Fräs lök och rotsaker i lite olja. Tillsätt pressad vitlök, riven ingefära, vinäger, citronolja och puylinser. Rör ner kryddorna, lägg i lagerbladen och buljongtärningen. Vänd ner de krossade tomaterna. Tillsätt cirka 3 dl av vattnet och spä efter hand med mer. Koka cirka 25-30 minuter på låg värme så att tuggmotståndet i linser och rotsaker bibehålls. Mot slutet av koktiden så tillsätts skivad purjolök. Servera gärna grytan med vildris.

Inga kommentarer: