söndag, mars 1

Fänkålssallad med kanel- och ingefärsvinegrette

Fänkål klingar lika mycket Italien som tomat, basilika och pasta gör. Med sin mångsidighet är den ett kärt inslag hemma hos oss. Här får den lakritssmakande, krispiga nyttigheten det celebra sällskapet sötma-sting-sälta i form av äpple, apelsin, kanel, ingefära och svarta oliver. Både salladen och vinegretten smakar ljuvligt och gör gott för mage, själ, ögon och näsa.

1 fänkålsstånd
1 apelsin
1 rött äpple
1 rödlök
ca 20 Kalamataoliver

Vinegrette:
3 ½ msk raps- och linolja
1 ½ msk äppelcidervinäger
1 msk vit balsamvinäger
1 krm kanel
1 krm ingefära
½ tsk anisfrön

salt

Skölj och ansa fänkålsståndet, men spara vipporna. Halvera fänkålen och skär den i tunna skivor. Gör likadant med rödlök och äpple. Skär av toppen och botten på apelsinen och skala den. Skär bort det vita och skär den därefter i skivor. Varva rödlök, fänkål, apelsin och oliver i en skål. Blanda olja, äppelcider- och balsamvinäger. Tillsätt kanel, ingefära och anisfrön och blanda väl. Smaka av med lite salt. Ringla vinegretten över salladen och blanda runt. Dekorera med fänkålsvipporna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ibland vill jag ta mina små grisar under armarna och flytta in hos er.

Veganbidraget sa...

Fido: Tok där, ni bor ju hos oss redan. I våra hjärtan. ;)