måndag, november 23

Ugnsbakade polkabetor med ädelostkräm, rostade macadamianötter och lönnsirap

Ja, det är helt förfärligt vad vi dröjt. Nästan som om vi ville göra oss lite märkvärdiga eller så. Men det kan vi försäkra er att det är vi inte. Inte ett dugg. Men jäklar vad datortrassel vi haft den här hösten. Tack till alla er fina människor som hört av sig med pepp och sagt att vi är saknade: Vi saknar er också!!! Och er andra med som väntat på oss i tysthet. Vi gör ett försök igen. Ett blygsamt men försvinnande gott. Det här kamrater kan ni boka in som förrätt på nyårssupén. Man kan förstås äta dessa vackra knölar en masse också, bara vräka i sig med massor av söt ringlande lönnsirap, salt ädelost (det är en riktig höjdare Tofuline fixat!) och rostade macadamianötter, nötternas förnämsta natur. Receptet är anpassat för fyra personer till förrätt.

4 stora polkabetor
grovt salt
1 handfull macadamianötter
50 gram ädelost (Tofuline)
2 msk sojghurt (naturell)
2 msk lönnsirap

1 liten bunt ärtskott (eller annat fint grönt)
salt + nymalen svartpeppar


Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta och ansa polkabetorna men behåll rottrådarna och en bit av blasten. Fyll botten av en ugnsfast form med grovt salt och placera betorna på saltbädden så att de står fast i formen. Baka i ugnen ca 45-50 minuter. Rör under tiden ihop ädelost och sojghurt till en jämn kräm. Hacka macadamianötterna grovt och rosta dem i en torr panna någon minut tills de fått färg. Skaka pannan med jämna mellanrum så nötterna inte bränns. Stick försiktigt i polkabetorna för att känna att de är lagom mjuka. Skölj dem snabbt under vatten så att de går att håla i och skala med en vass kniv. Dela dem horisontalt på mitten och lägg upp dem på ett fat. Klicka på ädelostkrämen och strössla över nötterna. Ringla över lönnsirapen, smaka av med en liten nypa salt och kvarna över svartpeppar. Dekorera med ärtskotten. Så gott!

1 kommentar:

Anonym sa...

välkommen tillbaka!