fredag, april 10

Påskglad paj med fem sorters lök

En vackert gyllene paj med flera sorters lök skuren i fina skivor tronar som en sol på buffébordet i påsk. En bra "äggig" konsistens får man genom att använda silkestofu i stanningen. Och skalet får en skön krispighet genom två sorters frön. Pajen är lika god att äta varm som kall. Receptet ger cirka 6-8 bitar.

Pajskal:
125 gram vegetabiliskt margarin
½ dl solrosfrön
½ dl svarta sesamfrön
1 dl grahamsmjöl
2 dl siktat dinkelmjöl
1 krm salt


Silkesstanning:
200 gram silkestofu
1 dl havregrädde (Oatly)
2 dl sojamjölk
4 msk kikärtsmjöl
4 msk hackad gräslök
1 krm gurkmeja
1 krm salt
nymalen svartpeppar




Fyllning:
1 stor bananschalottenlök

1 rödlök
4 vitlöksklyftor
20 cm purjolök


Börja med pajskalet. Hacka solrosfröna grovt. Blanda margarin, sesam- och solrosfrön, grahams- och dinkelmjöl och salt i en bunke. Arbeta ihop till en smidig deg. Sätt i kylskåpet under tiden ugnen värms upp till 200 grader. Skala och skär all lök i fina skivor. Blanda alla ingredienser till silkesstanningen och rör ihop till en smet. När ugnen är varm så trycks pajdegen ut i en pajform. Förgrädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Varva löksorterna i pajskalet, spara eventuellt några vackra lökringar att toppa med. Häll silkesstanningen över löken och fördela jämnt i hela pajskalet. Lägg dit några lökringar för dekoration och tryck till dem lite. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Därefter flyttas pajen upp ett par våningar och gräddas ytterligare ca 5 minuter tills den fått fin färg.

Inga kommentarer: