torsdag, april 2

Tzay Chop Suey

Chop suey är kul mat, den går snabbt att göra och kan varieras allt efter behag. Chop suey betyder ungefär "blandade bitar" på kinesiska och är en rätt som sägs härröra från Guandong-provinsen i södra Kina. På 1800-talet ska rätten ha introducerats av kinesiska immigranter som arbetade som kockar vid järnvägen i Nordamerika för att så småningom ha blivit förvanskad till oigenkännliget på diverse så kallade kinarestauranger runt om i västvärlden. Hur det är med den saken vet vi inte riktigt men i vår variant blandas bitar av zucchini, tzay och morötter med späda sockerärter i en härligt sötsur stärkelserik sås. Varsågoda Tzay Chop Suey!

200 gram tzay
2 morötter
½ zucchini
1 stor gul lök
100 gram sockerärter
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tsk maizena
5 tunna salladslökar
3 dl vatten

Sötsur sås:
1 ½ msk pressad citron
1 ½ msk tamari
3 msk vatten
½ röd chili
1 tsk hackad färsk ingefära
1 msk råsocker
havssalt


Hacka chili och ingefära. Blanda det med övriga ingredienser till den sötsura såsen. Dela tzayen i mindre bitar. Skala och skiva morötterna gör likadant med vitlöksklyftorna. Skär zucchinin i halvmånar och löken i klyftor. Skölj sockerärterna. Hetta upp olja i en wok. Lägg i lök och vitlök och svinga runt ett par minuter. Lägg därefter i tur och ordning i tzay, morötter, zucchini och sockerärter. Häll över såsen och vänd runt allting några minuter. Spä i omgångar med vatten och koka under lock knappt 10 minuter tills grönsakerna är mjuka men ändå har ett bra tuggmotstånd. Mot slutet pudras maizenan över för att reda av chop sueyen. Skär salladslöken fint och strö över. Servera med ris eller nudlar. Gott!

Inga kommentarer: