
½ blomkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk kallpressad olivolja
7 dl havremjölk
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
1 msk hackade valfria örter
¼ citron
salt + svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och ansa sparissen genom att bryta av den "träiga" nedre delen. Skär sparrisen i bitar. Skölj blomkålen och fördela den i mindre bitar. Skala och skär löken i bitar och skiva de skalade vitlöksklyftorna. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form (lägg sparrisknopparna för sig) och ringla över olivolja. Salta och ställ in i ugnen ca 20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och har fått fin färg. Koka under tiden ihop havremjölk och en buljongtärning. När grönsakerna är klara så ta undan de rostade sparrisknopparna. Kör resten i mixern tillsammans med lite av den kokheta vätskan. Fyll på med mer efter hand och kör soppan slät. Smaka av den med pressad citron och finhackade örter, till exempel persilja och basilika. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Dekorera med de rostade sparrisknopparna.
2 kommentarer:
oh det där lät riktigt gott!
Sparris... Naaaaajs.
Skicka en kommentar