
50 gram vegetabiliskt margarin
2 tsk No-egg + 2 msk vatten
2 dl råsocker
1 dl naturell sojayoghurt
1 dl sojamjölk
3 dl siktat dinkelmjöl
75 gram sötmandel
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk pressad citron
Rårörda jordgubbar:
250 gram frysta osockrade jordgubbar
1 ½ msk florsocker
saften från ½ limefrukt

100 gram mörk choklad, 72 %
1 dl vispgrädde (Soyatoo)
¾ dl florsocker
50 gram vegetabiliskt margarin
Citrusgrädde:
2 dl vispgrädde (Soyatoo)
1 tsk skal från lime och citron
1 tsk citronolja
1 tsk färskpressad limesaft
Garnering:
färska jordgubbar
myntablad
Tina jordgubbarna. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen. Smält vegetabiliskt margarin och tillsätt mjölk och yoghurt. Vispa ihop no-egg och socker lite fluffigt och tillsätt margarin-yoghurt-mjölken. Häll i pressad citron. Mal sötmandeln i mixer eller dylikt, alternativt hacka dem superfint. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Blanda väl, häll i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 40-45 minuter. Stjälp upp och låt svalna ordentligt. Skär sedan tårtbottnen horisontalt på mitten. Gör därefter i ordning fyllningen.
Börja med att dela de tinade jordgubbarna i mindre bitar och lägg dem i en bunke. Tillsätt florsocker och pressad lime. Rör dem ca 5 minuter med träslev tills de fått en bra konsistens. Bred de rårörda jordgubbarna över tårtbotten och lägg på locket.
Och så till den sensationellt goda glasyren: Bryt sönder chokladen i mindre bitar. Koka upp grädde och florsocker och slå det över chokladen och rör tills den löst sig. Lägg därefter i margarinet i mindre bitar och rör ut det till en jämn smet. Ställ glasyren att svalna en stund, gärna i kylskåp, så blir den lättare att breda ut snyggt.
Vispa grädden till riktigt fast konsistens. Riv lime och citron så du får ca 1 tsk skal. Rör i rivet skal, limesaft och citronolja i grädden. Skiva jordgubbarna. Bred på glasyren jämnt över tårtan. Spritsa på rikligt med citrusgrädde och dekorera med jordgubbar och myntablad.
3 kommentarer:
Den här godingen ser smaskig ut. Den måste provas :-)
åh, det är ju så man blir tårögd.
no egg innehåller emuligeringsmedel..dvs djurfett...
Skicka en kommentar