måndag, november 30

20 minuter senare: Potatisgnocchi med gräddig örtsås

Veganbidraget hyser stor respekt för det oerhört viktiga och omfattande arbete Djurrättsalliansen gjort. Även om resultatet av deras undersökning tyvärr inte slog oss med häpnad. Tveklöst ser det precis lika illa ut på de resterande 1000-tals djurfabrikerna Sverige håller sig med. Men det bubblar minst sagt i media och runt om i samhället just nu. Och i public service-tv som annars är mycket dålig, för att inte säga urusel, på att ge utrymme åt djurrättsliga perspektiv blir det åtminstone ett uns av det i helgen. På lördag visas den fantastiska dokumentären Sharkwater i Svt2 kl 21.05 där en av våra absoluta favoriter Captain Paul Watson är med på ett hörn. Missa inte! Eftersom det är bra om alla i sin vardag engagerar sig så mycket som möjligt för djurens rättigheter (till exempel genom demonstrationer och flygbladsutdelning, mejl till politiker och djurindustrin, debattartiklar och medlemskap i Djurrättsalliansen) kan det vara bra med lite mat som går fort att svänga ihop och samtidigt innehåller massor av nyttigheter. Här bjuder vi på sådant recept som tar runt 20 minuter att laga och är avsett för fyra personer.

500 gram potatisgnocchi
2 msk rapsolja
4-5 smala salladslökar
250 tofu
2 ½ dl havregrädde
ev.
½ dl vatten från gnocchikoket
½ kruka basilika
½ kruka persilja
3 små vitlöksklyftor
1 knivsudd cayennepeppar
1 knivsudd socker
salt + nymalen svartpeppar


Skölj, ansa och skär salladslökarna i skivor. Hacka basilikan och persiljan fint. Sätt på en kastrull med vatten. Hetta upp olja i en panna med höga kanter. Lägg i salladslök, smula ner tofun och pressa i vitlök. Fräs en stund tills det börjar få lite färg. Krydda med cayennepeppar, socker och salt. Tillsätt grädden och låt puttra ihop på svag värme. Lägg i potatisgnocchin när vattnet kokar. Salta. När gnocchin flyter upp är den klar (det brukar ta cirka 2-3 minuter) och bör snabbt hällas av. Spar eventuellt lite vatten att spä såsen med om du önskar tunnare konsistens. Blanda ner gnocchin och örterna. Kvarna över rejält med svartpeppar och rör om väl. Servera med sallad.

1 kommentar:

Marie sa...

Åh min nya favoritblogg. Tänk att jag inte kände till er förräns idag! :D