lördag, april 11

Fikontårta med nötchoklad och saffransgrädde

Klart man måste ha en vegansk påsktårta! Den här originella sensationen får smaklökarna att slå volter av lycka. Kombinationen av söta, knastriga fikon, len saffransgul grädde, rostade hasselnötter och mörk choklad gör att den inte liknar något annat ni tidigare smakat. Varsågoda, ett antivålds-bidrag från Veganbidraget till er alla!

Tårtbotten:
2 dl råsocker
2 tsk no egg+2 msk vatten
1 msk pressad citronsaft
60 gram vegetabiliskt margarin

¾ dl sojamjölk
1 dl naturell sojayoghurt
3 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
1 dl hasselnötter
1 krm kardemumma


Fyllning:
150 gram fikonmarmelad (St. Dalfour)

1 dl vispgrädde (Soyatoo)
60 gram mörk choklad, 72 %
½ dl hasselnötter



Topping:
2 dl vispgrädde (Soyatoo)
½ kuvert saffran, ¼ gram
3 stora färska fikon
20 gram mörk choklad, 72 %
silverkulor


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen. Smält vegetabiliskt margarin och tillsätt mjölk och yoghurt. Vispa ihop no-egg och socker lite fluffigt och tillsätt margarin-yoghurt-mjölken. Häll i pressad citron. Mal hasselnötterna i en mixer eller dylikt, alternativt hacka dem superfint. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Blanda väl, häll i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 40-45 minuter. Stjälp upp och låt svalna ordentligt. Skär sedan tårtbottnen horisontalt på mitten. Gör därefter i ordning fyllningen.

Grovhacka hasselnötter och rosta dem i en torr stekpanna. Smält choklad i ett vattenbad. Vispa grädden och rör ner choklad, nötter och fikonmarmelad. Bred ut på tårtan och ställ i kylen att stelna ca 15-30 minuter. Smält ytterligare lite choklad och ringla ut den till formationer på ett bakplåtspapper. Lägg att stelna i frysen en stund. Vispa grädden till toppingen och tillsätt mortlad saffran. Lägg på locket på tårtan och bred ut saffransgrädden jämnt. Skär fikon i kvartar och dekorera tårtan med dem. Lossa försiktigt chokladdekorationerna från bakplåtspappret och stick ner dem i tårtan. Strössla över lite silverkulor.

3 kommentarer:

Stella sa...

Gud vad fin den blev!

Allo sa...

OJ! Den ser verkligen helt fantastisk ut. Måste testa att göra den nån gång. x

Anonym sa...

Hej!

Jag gjorde tårtan idag på min pojkväns födelsedag, den blev helt fantastisk! Tack för en bra blogg, kul att se annat än kikärtsgrytor!!

<3
/K